Reuring In Wonen!
Gordijnen: Altijd maatwerk
Gordijnen

Eigenschappen van gordijnen

Gordijnen kleden een ruimte aan, isoleren tegen koude of warmte van buiten, zorgen voor een prettige akoestiek. Kortom gordijnen zijn onmisbaar in huis. 

 Gordijnen en geluid                      

Een geplooid gordijn dempt het geluid. We kennen het holle geluid in een lege kamer; geluid wordt voortgebracht door geluidsgolven welke weerkaatsen tegen de muren. Door gordijnen te plooien breekt men de geluidsgolven en ontstaat er demping. Hoe meer plooien in de stof en hoe dikker het gordijn, des te beter de demping. Bij vouwgordijnen is de demping te verwaarlozen. En ook inbetweens hebben een minimaal effect. Een dikke gevoerde veloursgordijn zorgt voor een enorme demping van het rollende geluid.

Gordijnen en isolerende werking.

Een dicht geweven gordijn heeft een betere isolerende werking, dan een losse weef. Een overgordijn met een voering welke dun en strak geweven is, heeft een nog betere isolatiewaarde. Denk maar aan dubbel glas of aan een spouwmuur. De lucht tussen de gordijnstoffen hangt stil en isoleert hierdoor. Dit geeft een aanzienlijke besparing in de stookkosten.

Gordijnen kamerhoog of in banen.

Het uitrekenen van de benodigde stof kunt u altijd door ons laten doen. De eigenschappen van de stof, de functie van het gordijn, uw wenzen, plooitype en eventeel patroon bepalen mede de hoeveelheid stof. Hieronder staan de algemene regels om stof uit te rekenen.

Kamerhoge gordijnen hebben als voordeel dat deze geen lengte naden hebben. Vaak hebben ze ook geen zoom, maar een loodveter. Zelf uitrekenen van kamerhoog gordijnen is makkelijker dan van een banen gordijn. Je koopt de breedte van je rail x de plooitoeslag voor de plooisoort (2x enkeleplooi, 2,5x vlinderplooi, 2x ringen, etc.) en toeslag voor de zijnaden.
Banengordijnen worden gemaakt door meerdere banen naast aan elkaar te zetten. Hierdoor zitten er op regelmatige afstand vertikale naden in het gordijn. Banen gordijnen hebben ook altijd een zoom. Het zelf uitreken van een banen gordijn is iets complexer. Eerst wordt het aantal banen bepaald door de railsbreedte te nemen maal de plooitoeslag plus de toeslag voor de zijnaden. Vervolgens wordt deze maat gedeeld door de baanbreedte. De uitkomst altijd naar boven afronden. Dit is het aantal banen. De lengte van de baan is de hoogte van het gordijn plus 30 cm. De benodige hoeveelheid stof is het aantal banen maal de baanlengte.

Gordijnen voeren.

Voering van gordijnen beschermt je gordijnstof tegen verkleuring, zorgt voor demping van geluid, kan verduisteren en het isoleert. Bij zijde gordijnen is voeren noodzakelijk, omdat de het zijde onder invloed van licht vergaat. Door zijde gordijnen te voeren blijft de stof mooi. Velours gordijnen dienen ook te worden gevoerd. Dit om verkleuren te voorkomen, maar ook om zichtbare pinholes te verbergen. Pinholes zijn kleine lichtpuntjes in de stof.

naar startpagina

naar begin gordijnen


plooivormen

Plooivormen voor gordijnen.

Hieronder treft u voorbeelden aan van de diverse plooisoorten.
De plooi is afhankelijk van uw wensen en de gebruikte stof.
Om het mooiste restultaat te krijgen, laat u zich in de winkel voorlichten over de eigenschappen van de stof en de plooi. Wij hebben vele voorbeelden hangen, zodat u een goed beeld kunt krijgen van het effect, de mogelijkheden en onmogelijkheden. Al onze gordijnen zijn geprijsd incl. standaard confectie. Standaard confectie is met een vlinderplooi, 8 cm band, verstelbare haak en op maat gemaakt.

Enkele plooi

Kies je voor een enkele plooi dan kies je voor een minimale plooivorming voor het raam en daarmee voor het kleinste pakket aan de zijkant als de gordijnen geopend zijn. Bij een enkele plooi is de plooitoeslag tussen de 180% en de 200%, waardoor er minder stof gebruikt wordt dan met ander plooisoorten. Een overweging voor de enkele plooi zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat het dessin van een kinderkamergordijn beter tot zijn recht komt met een enkele plooi of een streven naar minder stofverbruik i.v.m. de kosten. Echter, is een gordijn hoger dan 200 cm of is de stof wat stugger, dan heeft een dubbele plooi een mooier resultaat. Dus hoe hoger en stugger het gordijn, des te meer plooi er nodig is om het mooi te laten hangen. Een enkele plooi ziet er strak uit en volstaat prima voor een kinder of slaapkamer. Voor een woonkamer adviseren wij vaak een dubbele plooi of een enkele plooi met retour, omdat deze vormen een rijkere uitstraling hebben.

Enkele plooi met retourplooi

Eigentijds en eigenzinnig is deze enkele plooi. De klassieke enkele plooi krijgt ineens iets bijzonders doordat in de ruimte tussen de plooien een extra plooi wordt aangebracht. Door deze extra plooi vouwt de tussenruimte naar achteren en de plooi naar voren. Door het harmonica-effect ontstaat er een minimale pakket breedte en een mooie plooival. Op de normale plooitoeslag moet 25% extra stof gerekend worden en het gordijn moet 10% breder dan de rails worden in verband met terugloop. Gordijnen met een retourplooi worden onder de rails gehangen, maar nog mooier zijn ze onder een railroede. Extra chic wordt deze confectievorm bij het gebruik van 12 cm hoog gordijnband in combinatie met een uni geweven stof.

 

Dubbeleplooi / Vlinderplooi

Een dubbele plooi ook wel vlinderplooi genoemd, kan gebruikt worden voor bijna ieder type gordijnstof. Gordijnen met een vlinderplooi hangen door meer stofverbruik met een mooie plooival voor het raam. Een vlinderplooi heeft 200% - 250% stof nodig ten opzichte van de railsbreedte. De verzorgde uitstraling van de vlinderplooi maakt dat dit de meest gebruikte plooisoort is, dit is dan ook de reden dat wij deze als 'standaard' confectie hebben gekozen. De prijzen bij ons in de winkel zijn altijd incl. deze standaard confectie.

 

Vlinderplooi met retour

De vlinderplooi kan net als de enkele plooi met een retour gemaakt worden. Groot voordeel is dat met meer stoftoeslag gewerkt kan worden en dat gordijnen mooier vallen. De retourplooi zorgt er ook voor dat het pakket compacter wordt.

 

Tripleplooi

Een drie dubbele plooi is een variant op de dubbele plooi en heeft een stofbehoefte van 250% tot 300%. Deze plooi is heel geschikt voor dunne vitrages of wanneer u meer privacy wil bij een een inbetweengordijn. Een andere variant hierop is de dubbele vlinderplooi. Ook de driedubbele vlinderplooi valt onder de standaard confectie.

 

Dubbele vlinderplooi

Een bijzondere plooi van ons atelier is de dubbele vlinderplooi. Deze is zeer geschikt voor vitrages, omdat op deze manier extra toeslag kan worden verwerkt en de vitrage nog royaler hangt.

 

 

Schuifzoom of spangordijn

Deze hebben boven of boven en onder een zoom waar een roede door gestoken kan worden. Deze plooivorm wordt vooral op deuren en draai/kiepramen gebruikt.

 

 

Wavegordijn

Het wave gordijn is een van de weinige nieuwe ontwikkelingen in de gordijnconfectie, maar wel een die de moeite waard is. Wave is een combinatie van runners die d.m.v. koordjes op vaste afstand met elkaar verbonden zijn en Wave band dat als een breed plooiband aan de bovenkant van het gordijn wordt gestikt. Voor een juiste werking moeten hier ook de speciale Wave haakjes worden toegepast. Door de combi van runners, Wave band en -haakjes hangt het gordijn in golfvorm onder de rail. Voorwaarde is wel dat de stof kamerhoog is, soepel valt en liefst met een loodveter gemaakt is. De Wave heeft Prachtige strakke plooien, die in een strak interieur goed tot zijn recht komen. Stofbehoefte is 200% - 300%, dit is afhankelijk van de plooidiepte en runnerafstand. Over het algemeen gebruiken wij 250% plooitoeslag.

 

 

Gordijn op ringen

Bij ingeslagen ringen wordt het gordijn geconfectioneerd als rechte lap, waarbij in het verstevigde hoofd van het gordijn zeilringen worden geslagen. Deze gordijnen hangen nonchalanter en de plooitoeslag zit meestel tussen de 150% en 180%. Nadeel is dat plooiafstanden vaak ongelijk is na het openen of sluiten van de gordijnen. Indien je van een regelmatige plooival houdt is het wavegordijn een beter alternatief.

 

terug naar de beginpagina van gordijnen

terug naar de startpagina

 


Grondstoffen en eigenschappen gordijnen

Katoen

Katoen is een zachte vezel en wordt gebruikt om zachte, soepel vallende, luchtdoorlatende textiel van te maken.   De elasticiteit van de katoenvezel is gering en is er de oorzaak van dat katoenen weefsels van nature sterk kreuken.   We kunnen katoen kreukherstellend en krimpvrij behandelen waardoor katoen een prima grondstof keuze is.  Katoen heeft als eigenschap dat het sneller verkleurd, wij adviseren dan ook katoenen (vouw)gordijnen altijd te voeren.

Linnen

Linnen, van vlas, is een bijzondere stof. Wie zich stoort aan een kreukel zal nooit echt linnen waarderen. Linnen kreukt maar doet dit met karakter. Alleen wanneer men bewust kiest voor natuurlijke materialen kiest men voor linnen.  Het totale productieproces van vlas tot linnen gaat in vele stappen, wat leidt tot het hoge prijsniveau van echt linnen. Linnen heeft als eigenschap dat het sneller verkleurd, wij adviseren dan ook linnen (vouw)gordijnen altijd te voeren.

Polyester

polyester is een synthetische stof, slijtvast en met een lange levensduur. Stoffen van polyester behouden vorm en kleur gedurende langere tijd en slijten minder snel, echter, ogen over het algemeen niet natuurlijk. Toch zijn er vele voorbeelden dat ondanks de synthetische samenstelling juist wel de gewilde 'natural look' hebben. Door polyester en katoen te mengen, creëer je het beste uit twee werelden. De stof weegt weinig maar is toch stevig. 

Katoen, linnen en polyester zijn de meest voorkomende grondstoffen.

naar startpagina

naar gordijnen

 

Inbetween

Inbetween betekent letterlijk - er tussen in - Dit omschrijft dan ook precies wat er mee wordt bedoelt. Dunner dan overgordijnen en dikker dan vitrage.

Batist

Van oorsprong werd de term inbetween vooral voor batist gebruikt, maar door de jaren heen zijn er vele varianten op ontstaan. Batist wordt ook kaasdoek genoemd. Kaasdoek is een dun katoen weefsel, dat fijn geweven is en half doorzichtig. Van oorsprong werd het gebruikt bij het kaasmaken. De klassieke batist is er in vele variaties en kleuren. Batisten als raambekleding worden gemaakt van polyesther garen, dit om kreuk, verkleuren en krimpen te voorkomen.   Daarnaast zijn er vele varianten in kleur en patroon die een bijzondere aankleding van u raam kunnen zijn.

  

Ausbrenners

  

Ausbrenners zijn een variant op de 'In Between' gordijnen.    Ausbrenners hebben een vrij dicht doek als basis, maar de patronen erin zijn juist weer heel doorzichtig. 

Privacy

De inbetween gordijnen kennen enige transparantie. Wanneer u overdag van buiten naar binnen kijkt, kunt u hier niet doorheen kijken. s`Avonds (wanneer het licht binnen aan is) zie je van buiten alleen silhouetten van personen. Het gordijn laat nog minder in huis zien, door een lampje op de vensterbank te plaatsen. Witte inbetweens schijnen minder door dan zwarte.

privacy gordijnDuetti en Duodrape

Een bijzonder mooi en nieuw in de collectie zijn de Duetti en Duodrape stoffen. Een mooie mix tussen privacy en doorzichtige delen. Daar waar je liever de stof iets dikker hebt (tussen ooghoogte en zitten) is de stof dikker, daaronder lekker luchtig zodat veel licht binnen kan komen. Zie foto hiernaast.

terug naar de beginpagina van gordijnen

terug naar de startpagina

vitrages, overgordijnen en verduisterende gordijnen

Vitrages

Vitrages worden ook wel glasgordijnen genoemd.   Een vitrage is meestal een transparante stof waarbij u goed van binnen naar buiten kunt kijken.   Van buiten naar binnen kijken is vaak wat moeilijker.

Overgordijnen

Overgordijnen worden vaak toegepast met of zonder vitrage of met ander maatwerk raamdecoratie.   De stof zijn niet doorschijnend en kleden een kamer aan. Tevens dienen gordijnen als een goede isolatie tussen de koude ramen en de woonkamer,   waardoor het behagelijker wordt in huis.   Door het geluidsabsorberend vermogen zorgen overgordijnen ook voor een betere akoestiek in de ruimte.

Verduisterende gordijnen

De laatste jaren is er een enorme collectie van verduisterende overgordijnen op de markt gekomen.  Het grote voordeel is dat een gordijn geen aparte voering nodig heeft om verduisterend te worden. Doordat er slechts een stof nodig is scheelt dit in de breedte van het pakket en in de kosten van extra voeringstof. Natuurlijk kan nog steeds iedere gordijnstof verduisterend gevoerd worden.  

Een speels styling idee is een mooie inbetween voeren met een bijpassende verduisterende stof en er ontstaat een bijzonder effect. 

naar startpagina

naar gordijnen

 

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen zijn nog steeds een populaire raamdecoratie, deze kunnen in principe van alle gordijnstoffen gemaakt worden.   Voor jarenlang plezier zijn er echter wel een aantal zaken die aandacht vragen.   Stoffen van 140 cm breed geven bij ramen breder dan 120 cm een vertikale naad of zelfs meerdere vertikale naden,   dit is te voorkomen door voor kamerhoog stoffen te kiezen.   Omdat vouwgordijnen - anders dan overgordijnen - de hele dag in het volle licht hangen, zijn ze veel gevoeliger voor verkleuren.   Naturel kleurige stoffen zoals wit, room en ecru hebben daar minder last van dan stoffen met veel pigment, zoals zwart, donkerblauw, rood e.d.   Natuurlijke materialen zijn ook veel gevoeliger dan Polyesterstoffen. Trevira CS is een type polyester die bijzonder kleurecht is.   Ook polyester en trevira kunnen verkleuren, maar veel minder snel dan natuurlijke materialen.   Onze voorkeur gaat dan ook uit naar kamerhoge kleurechte gordijnstoffen.   Verkleuring is te voorkomen of sterk te verminderen door vouwgordijnen te voeren.    Vouwgordijnen in de slaapkamer? Gebruik dan verduisterende stoffen of voer de vouwgordijnen met verduistende stof.

Bij onze leveranciers op de site vindt u nog meer opties en voorbeelden:

In de winkel hebben we voorbeelden, stalen en boeken met alle technische informatie. Wij helpen u graag met het maken van een keuze. Stalen mag u mee naar huis nemen om bij de rest van de inrichting en de verfkleur van het kozijn te houden.
Wij zien u graag in de winkel. Natuurlijk worden ook de vouwgordijnen gratis gemeten en krijgt u een vrijblijvende offerte. 

naar de pagina raamdecoratie

naar de pagina gordijnen

naar het startpagina

naar onderhoud vouwgordijnen


Onderhoud gordijnen

Voor het onderhoud van gordijnen is het belangrijk om te weten wat het wasvoorschrift is.

Is er in het gordijn geen label genaaid, dan kunt  u het wasvoorschrift vaak in de winkel navragen.

Het wassen van gordijnen

Wassen van gordijnen is afhankelijk van het wasvoorschrift. Niet alle gordijnen mogen gewassen worden.
Indien u gordijnen bij ons gekocht heeft kunnen wij een wasvoorschrift eenvoudig opvragen bij leverancier of hebben wij de gegevens beschikbaar in de winkel.   Bij vragen kunt u ons in dat geval mailen, bellen of langskomen. 
Indien u de gordijnen niet bij ons gekocht heeft kunnen we er toch vaak achter komen.   Dan is het meestal noodzakelijk om even met een (deel) van het het gordijn langs te komen. Hiervoor is van belang wat de samenstelling van de stof is. Dit is vaak (niet altijd) te zien aan de stof.

In zijn algemeenheid geld, dat U bij het wassen van de gordijnen de trommel niet meer dan voor de helft vult en een hoge waterstand instelt.   Om zo min mogelijk kreukels te krijgen en het strijken te vergemakkelijken kunt u beter niet centrifugeren of heel kort en de gordijnen druipdroog aan zijn eigen rails laten drogen.  Gebruik een fijnwasmiddel, dit is milder dan witwasmiddelen. Vermijd bleekmiddelen, witwasmiddel en andere toevoegingen, deze kunnen de vezel aantasten.   Zorg dat het gordijn goed gespoelt wordt, want ook restanten van zeep zorgen voor extra slijtage van de vezel.

Strijken

Strijken van gordijnen kost even tijd, maar is goed te doen. Ook hiervoor geld kijk eerst wat er op het was voorschrift staat.

Leg het hele pakket languit aan de kant van de plank waar u staat neer.   Strijk op de achterkant en begin met de linker zijzoom aan de bovenkant van de plooi.   Trek het gordijn steeds een stukje van de plank af tot u bij de zoom komt.   Schuif het gordijn op en trek het weer tot de plooi omhoog en en herhaal tot u het hele gordijn gedaan heeft.   Probeer het deel van het gordijn dat gestreken is zo languit mogelijk te leggen, dan komen er minder nieuwe kreukels in.

Droog gordijnen nooit in de droger.

Gordijnen niet bleken!!

 

terug naar de pagina raamdecoratie

terug naar de pagina gordijnen

terug naar het startpagina